Gel Vatandaş: ''Psikolojik Danışma ve Rehberlik''

Tercih dönemi artık resmen başlamış bulunuyor.Çevremizde kuzenimiz, kardeşimiz, arkadaşımız tercih yapıyor.Hepsinde kendilerine özgü bir heyecan var.Haksız sayılmazlar zira yapacakları tercih birçoğu için ileri ki hayatlarının en büyük aktörü olacak. 

Tam bu esnada, böylesine önemli bir virajda adayların kaygılı olduğunu gözlemliyoruz.Çünkü ne tercih yapacakları bölüm hakkında yeteri bilgiye sahipler ne de üniversitelere.

Sayısal öğrencisi için Tıp,Mühendislik,Mimarlık; Eşit Ağırlık öğrencisi için Hukuk, PDR, bir kaç bölüm daha popüler ve yalnızca bunlar biliniyor.Sözel için bir bölüm bilmenize gerek yok çünkü ataması olmadığı için içerisinde bulunduğumuz çevre tarafından yok sayılmış durumda.

İşte en basitinden tam bu kaygıların azaltılmasında ve bütün karmaşıklığın düğümünü çözmede ana aktördür Psikolojik Danışma ve Rehberlik.

Ülkemize yüksek iş olanaklarıyla nam salmış bölümümüz Yükseköğretim kurumlarımızda ilk olarak 1953–1954 öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Gazi Eğitim Enstitüsü “pedagoji” ve “özel eğitim” bölümleri ders programlarına “rehberlik ve danışma” adlı bir dersin konmasıyla başlamıştır

Ancak ülkemizde PDR alanına ilişkin ilk lisans programı, 1965 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi “Eğitim Psikolojisi ve Rehberlik” bölümü ile başlatılmıştır. 

O günden bu yana Psikolojik Danışma ve Rehberlik dalı insanlara hizmet eden çok güzel bir bölüm olma yolunda ilerlemektedir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik ana bilim dalında öğrenim gören bir öğrenci olarak şunları söylemeliyim ki bu bölüm yalnızca parası ve geniş iş olanakları için tercih edilecek bir bölüm değildir.

Üniversitede bizim bölümümüz yatarak geçilen bir bölüm değildir, gittiğinizde bunu çok daha iyi anlayabilirsiniz ancak bu bölüme bakış açınız yatmak ve para kazanmaksa lütfen mesleğimizin şerefine el uzatmayın.

Şayet iletişiminiz iyi ise, değişime açık bir yapınız varsa, insanları mutlu ettiğinizde içinizde farklı bir mutluluk hissediyorsanız ve yaptığınız işin hakkını verecek bir yapıya sahipseniz veya bu yönlerinizi geliştirerek hem kendinize hemde insanlara fayda sağlamak istiyorsanız gelin, hiç beklemeyin size ihtiyacımız var.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik yapmak için vazgeçilmez bir unsur da  hiç şüphesiz empatidir.

İnsanlarla iletişimi temel alan alanımızda öğrenim görürken kendinizi yetiştirmenin fırsatlarını aramalısınız.Çünkü teoride öğrendiklerinizi sahada uygulamalı ve bölümünüzün hakkını vermelisiniz.

İş olanaklarının fazlalığındaki kanı o derece artmış ki, hadi uzak ve yanlışta olsa felsefecilerin bir anlamı var ancak MEB artık arkeoloji mezunu psikolojik danışman/rehber öğretmen atayacak bir hal almıştır. Buradan bir daha haykırmamız ve mesleğimize sahip çıkmamız gerekiyor.Bizler yalnızca kendi hakkımızı değil aynı zamanda ülkemizin haklarını savunuyoruz.

Ülkemizde öğrenciler yeteri derecede psikolojik destek alamadığı için başarılı olamamakta ve başarılı olduğu taktirde de rehberlik hizmetlerinin vasatlığından kendi kişiliği ile özdeşlenen bir tercih yapamamakta, hayatın hengamesinde pırıl pırıl beyinler günden güne solmakta.Bunun için daha yüksek bir sesle söylüyoruz: ''Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında alan dışı atamaya hayır!''diye.

Bir psikolojik danışmanın üniversite zamanı genellikle güzel geçer.(Mesleğe yatma gözü ile gelen, iletişimi yok sayıp not not diyerek ağlayan ön sıra arkadaşlarımızın olduğu sınıflar hariçtir.) Bölüm içerisinde okuyan arkadaşlarımızın çevresi de bölümüz kadar güzeldir ancak sizlerde biliyorsunuz bunlar daha çok kişisel özelliklere bağlı olarak gelişiyor.Bu gelişecek ortamı size PDR alanın vereceği kanısındayım. 

İnsan, empati, iletişim,psikoloji, rehberlik, mutluluk.(Emin olun fazla iyimser değilim olanları söylüyorum.) Bunları alanımızın temel kavramları olarak sayabiliriz.

Alanımız alt kavramlarında ise ''İki yıllık mı o?'', ''Ha ben onu biliyorum, deli doktoru.'', ''Yüzüme bak bakalım ben nasıl bir insanım?'' cümlelerini de barındırır.

Tüm bu özellikleri içerisinde barındıran bölümümüze güç verecek ve bu alanda yeni gelişmeler kaydedecek arkadaşlarımızı bekliyoruz.

Sağlıcakla kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar